Deck Gear

Saatat yllättyä kuullessasi, ettei puoliksi donitsin ja puoliksi aallonpohjan muotoisissa alumiininpalasissa, joita kutsutaan matalan kitkan renkaiksi, ole mitään uutta. Itse asiassa matalakitkaiset renkaat, muodossa tai toisessa, ovat peräisin tuhansia vuosia vanhoista perinteisistä lignum vitae -puusta valmistetuista yksisilmäisistä kuolainrenkaista. Ne on viime aikoina tuotu ajan tasalle siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat halpoja, kevyitä ja toimivia.

Jos et ole vielä törmännyt matalakitkaiseen rengasrenkaaseen tai olet pitänyt niitä kilpailutekniikan vempaimena, mieti uudestaan. Ne on valmistettu kevyestä kovaksi anodisoidusta alumiinista, ja niitä on saatavana siimakokoihin 1/8 tuuman ja 1 tuuman välillä (ulkohalkaisijat 1/2 tuumasta ylöspäin), ja ne voivat itse asiassa palvella monia eri käyttötarkoituksia.

Ulkopuolella on pyöristetty ura, joka muistuttaa paljon perinteisen vaijerin uraa. Vähän kitkaa aiheuttavassa renkaassa juokseva siima kulkee kuitenkin keskellä olevan reiän läpi, joka on pyöristetty kaikkiin suuntiin, jotta siima (tai siimat) kulkisivat mahdollisimman sujuvasti. Ulkopuolista uraa taas käytetään renkaan kiinnittämiseen toisen siimapalan päähän silmukalla.

Tarpeeksi yksinkertaista. Tätä varustusta voidaan kuitenkin käyttää kaikkeen, aina väyläkiinnikkeistä ja kannen läpi menevistä varusteista napsautus- ja jalkalohkoihin, mikä johtuu osittain siitä, että toisin kuin perinteiset lohkot, ne sallivat siiman poistumisen mihin suuntaan tahansa, kun ne on asetettu paikoilleen.

Renkaat voivat olla erityisen houkuttelevia kustannustietoiselle purjehtijalle, sillä vastaava lohko voi maksaa satoja dollareita. Vastaus kysymykseen “Ovatko ne yhtä tehokkaita?” on kuitenkin, että eivät. Mikä tarkoittaa, että vaikka niitä voidaan käyttää lohkojen korvaamiseen monissa sovelluksissa, niitä ei voida käyttää kaikissa sovelluksissa.

Tästä huolimatta renkaita voidaan käyttää monenlaisten siimamateriaalien kanssa, ja kun otetaan huomioon niiden luontainen lujuus, kun niitä käytetään teräksen vahvuisten UHMWPE-materiaalien, kuten Spectran ja Dyneeman, kanssa, ne voivat olla uskomattoman kestäviä kokoonsa nähden. Vielä parempi on se, että toisin kuin perinteinen lohko, joka hajoaa murtokuormituksen saavuttamisen jälkeen, siimapalalla tuettu rengas vain muotoutuu.

Saadaksesi käsityksen siitä, minkälaisista kuormista tässä puhutaan, laske, että 3 tuuman / 75 mm:n lohko 10 mm:n siimalle voi painaa noin 7-14 oz. ja että sen SWL (turvallinen työkuorma) on 1 100-1 900 lb. Vertailukelpoinen matalan kitkan rengas painaa alle puoli unssia ja sen SWL on 3,500lb.

Vaikka matalakitkaiset renkaat voivat korvata palikat monissa tilanteissa, on kuitenkin yksi varoitus: se lisää kitkaa järjestelmässä. Kyse on kuitenkin “matalan” kitkan renkaista, ei kitkattomista renkaista.

Lisäksi toisin kuin lohkossa, jossa kitkan määrä on vakio ja melko minimaalinen riippumatta siiman tulo- ja lähtökulmasta tai käytetystä narutyypistä tai kuormituksesta, samaa ei voida sanoa matalakitkaisista renkaista. Säädä mitä tahansa edellä mainituista muuttujista, niin myös siiman ja renkaan välinen kitka muuttuu.

Esimerkkinä otetaan lohko, jonka läpi johdetaan 1/4 tuuman Dyneema minimaalisella kuormituksella ja joka taipuu 30 astetta. Kitkan lisääntyminen on tuskin havaittavissa. Sitä vastoin 1/2 tuuman siima, jossa on kovaa kulutusta kestävä Aramid/Technora-ulkopäällyste, joka kulkee renkaan läpi ja jota kuormitetaan vähintään 1 000 lb:n painolla, lisää kitkakerrointa dramaattisesti. Siiman kulkeminen renkaan läpi kuormitettuna tuottaa myös lämpöä.

Tämän vuoksi renkaat toimivat erityisen hyvin tilanteissa, joissa siima ei liiku paljon: toisin sanoen staattisissa tai puolistaattisissa sovelluksissa. Ne ovat hyviä myös silloin, kun niitä käytetään alle 90 asteen kuormien poikkeuttamiseen. Ne voivat esimerkiksi toimia ihmeellisesti esimerkiksi purjeen remmien kiinnityskorvakkeina.

Sitä vastoin ne toimivat huonommin kääntöpalikoina, kun on tarpeen kääntää tai kääntää linja 90 asteen kulmaan tai kun linjan läpi kulkee paljon linjaa. Kuten Harkenin Andy Ash-Vie selittää: “Suurella köysinopeudella toimivissa sovelluksissa, kuten spinnaker- tai pääverhousliinoissa, kitka ja lämpö voivat muodostua nopeasti. Se on rankempaa trimmerille ja itse narulle.”

Samoilla linjoilla on myös parasta pitää renkaiden määrä ostojärjestelmässä mahdollisimman pienenä, koska kitkan kertyminen kumuloituu jokaisen renkaan myötä. Ash-Vie esimerkiksi sanoo, ettei hän käytä kuin yhtä rengasta kerrallaan, vaan käyttää mieluummin hihnapyöräjärjestelmää saadakseen mekaanisen edun esimerkiksi kaskadin ostojärjestelmästä. Toiset ovat kuitenkin vähemmän huolissaan. Lopullinen päätös on sinusta kiinni.

Lopuksi on aina hyvä miettiä, mitä tarkalleen ottaen toivot saavuttavasi korvaamalla lohkon tai lohkot matalakitkaisilla renkailla. Teetkö sen vain säästääksesi vähän rahaa vai onko siitä todellista hyötyä? Tämä koskee niin risteilijöitä ja päiväpurjehtijoita kuin kovan luokan kilpa-ajajiakin. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ne olisi järkeviä risteilyaluksissa. Esimerkiksi painonsäästöt voivat tuntua turhalta asialta risteilyaluksella. Yritä kuitenkin vinssailla 60 jalkaa tai enemmän painava suurpurje ylös, niin olet iloinen, että voit tehdä asioista niin kevyitä kuin mahdollista.