Kärkipurjeen kelauslaitteen asentaminen

Nykypäivän purjehtijat ovat niin tottuneita siihen, että he voivat rullata purjeet, että unohdamme usein, millaista oli ennen kuin tämä tekniikka yleistyi niin laajalti – erityisesti risteilyaluksilla. Muutama vuosi sitten Tayana 42 -purjeeni kelauslaite kuitenkin petti, kun yläkierukan tiivisteellinen laakeri meni jumiin. Vielä pahempaa oli se, että valmistaja ei enää toimittanut varaosia, ja monien muiden päivitysten keskellä, joita olin tekemässä, uusi kelauslaite ei yksinkertaisesti kuulunut budjettiin.

En kuitenkaan antanut furlerin puuttumisen estää minua purjehtimasta. Väliaikaisena ratkaisuna ompelin eri purjeideni hihnoihin pehmeät tarranauhat, jotka voitiin sitten kietoa purjeen folion ympärille. Tuloksena syntynyt järjestely oli toimiva, vaikka tarvitsinkin nyt täyden miehistön, joka hoiti purjeiden laskemisen ja laskemisen jokaisen päivän päätteeksi.

Lopulta vuoden 2019 lopulla vaihdoin täydellisen uudelleentakilointihankkeen yhteydessä sekä furlerin että päistepurjeen. Prosessi sujui yllättävän kivuttomasti. Näin teimme sen.

Valitse laitteistosi

Tuolla on useita loistavia purjeveneiden laitteistovalmistajia, joista voit valita, kuten Harken, Reckmann, Profurl, Facnor, Seldén, Ronstan ja kanadalainen CDI. Lopulta valitsin kuitenkin Schaefer Marinen. Tein niin, koska sen 3100-sarjan furleri sopi kooltaan ja lujuudeltaan niin hyvin veneeseeni. Hinta oli myös kilpailukykyinen näin laadukkaasta komponentista, ja arvostin yrityksen pitkää kokemusta alalla. Asensin myös joukon Schaeferin puomin turlingblokkeja, jotka kiinnittyvät kouralliseen tukipylvään jalustaan ja tarjoavat selkeän johtotien turling-linjalle rummusta aina ohjaamoon asti.

Mittaukset

Ensimmäisenä askeleena minun oli määritettävä muutama keskeinen mitta ennen kuin tein laitetilaukseni – näihin kuuluivat kahvakuulan tappien halkaisijat, olemassa olevan päittäisvaijerin vaijerin halkaisija ja päittäisvaijerin pituus. Minun oli myös päätettävä, haluanko kelausrummun olevan kannen tasolla vai hieman ylempänä. (Päätin nostaa sen ylöspäin paremman näkyvyyden vuoksi, vaikka tämä tarkoittaa myös hieman pienempää purjealaa). Minun tapauksessani minulla oli 56 jalan pituinen päittäisvarsi, ja Schaefer toimitti 59 jalan pituisen kaapelin ja Sta-Lok-kiinnikkeen, jotta voisin leikata sen täsmälleen oikean pituiseksi. Olin onnekas, koska masto oli jo irrotettu muita takilointitöitä varten, kun oli aika tehdä nämä mittaukset. Mittaaminen ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa takilan ollessa pystyssä, jos sinulla on bosunin tuoli ja ystäviä. Kun teet mittauksia, muista myös tunnistaa ja tilata muut mahdollisesti tarvitsemasi osat, kuten kääntöpultit, kahlit tai varsi-kuulasilmukat.

Tee kotitehtäväsi

Vaikka furlerin vaihtaminen on asia, jonka voi tehdä vaatimatonkin tee-se-itse-itse-rakentaja, on tärkeää valmistautua hyvin ja käyttää aikaa siihen. Katsoin projektin aloittamista edeltävänä iltana Schaefersin täydelliset video-ohjeet, joissa kuvataan eri vaiheet, jotka minun on tehtävä, ja luin myös käyttöoppaan alusta loppuun. Nyt on myös aika varmistaa, että sinulla on kaikki tarvitsemasi työkalut. Lopuksi, kun tunsin olevani valmis ja kun oli hyvä sää, menin pihalle, levitin kaikki osat huovan päälle ja katsoin kaiken vielä kerran läpi varmistaakseni, että se vastaa ohjeiden osaluetteloa.

Päätukivarren mitoitus

Vanha päittäisvarsi oli maassa uuden vieressä, ja vedin molemmat opettamani ja teippasin teipillä merkin, josta leikkaisin uuden päittäisvarren pituuden. ⅜inin vaijeri oli liian paksu työkalupakissani oleville kaapelileikkureille, joten käärin vaijerin tiukasti sähköteipillä ja leikkasin sen läpi kulmahiomakoneen katkaisupyörällä. (Voit käyttää myös rautasahaa.) Sen jälkeen käytin sarjan mukana tullutta Sta-Lok-liitintä pään viimeistelyyn. (Katso lisätietoja sivupalkista.) Jos et ole koskaan ennen käyttänyt Sta-Lok-liitintä, älä huoli. Ne ovat yhtä helppoja koota kuin ne ovat hämmästyttävän vahvoja.

Kalvon ja kelausrummun kokoonpano
Seuraavaksi oli vuorossa turlerin folio, suulakepuristettua alumiinia oleva putkimainen pala, joka peittää päittäisvaijerin vaijerin. Se toimitetaan useina lyhyinä osina, jotka liitetään toisiinsa alumiiniholkkien ja muovilaakereiden yhdistelmällä. Tarkoituksena on käyttää kaikki tilaamasi putket, ja viimeinen putki leikataan pituuteen. Furlerin käyttöohjeessa on kaava, jolla määritetään, kuinka monta kalvojaksoa tarvitset ja kuinka paljon viimeisestä jaksosta on leikattava. Mittaa kahdesti! Tämä osa on tehtävä oikein. Kun olet valmistellut kaikki osat, liu’uta ne päittäisvaijerin vaijeriin. Jokainen saa neljä niittiä, jotka kiinnittävät holkit ja folio-osat toisiinsa. Varmista, että sinulla on tukeva niittipistooli. Niittejä on paljon! Kun kaikki kalvot on kiinnitetty, liu’uta ylänivel päälle. Tarkista, että oikea pää on ylöspäin.

Schaefer Marine 3100-sarjan kelauslaitteeni kelausrumpu toimii osana kokoonpanoa, johon kuuluu laakeripesä ja momenttiputki. Laakerissa on Torlon-kuulat, jotka mahdollistavat tasaisen pyörimisen, kun taas momenttiputken tehtävänä on siirtää rummun ja kelaussiiman pyörimisliike folioon. Käärintärummussa on kiinnikkeet, jotka irrotettaessa se voidaan jakaa kahtia ja asentaa rummun laakerin päälle. Ensin asennetaan kääntölaippa, minkä jälkeen laakeri asennetaan tapilla, joka kulkee päittäistukivarren alapäässä olevan kääntölaipan läpi.